Middag på 30 minuter

1 kommentarPublicerad: 07/01 18:32

Väninnan är förtjust. Nu kan tiden snart börja delas in i ”före Matkassen” och ”efter Matkassen”. ”Före” är tiden som varat i många år. Beskrivning: Någon ska minnas att handla. Någon ska mitt i butiksspringet minnas vad som finns i kylen, skafferiet och frysen. Någon ska dra genom kvartersbutiken på nolltid med noll inspiration i skallen och tre trötta dagisbarn i släptåg. Eller ännu värre – Någon måste kunna välja snabbt bland stormarknadens alla erbjudanden. En nämnare är gemensam alla gånger. Hela familjen är vrålhungrig innan Någon kommit så långt som att släppa ner matkassarna i tamburen och starta matlagningen. Gissa varför det har ätits fiskpinnar i parti och minut i den familjen.

Så kom erbjudandet från företaget som erbjuder Tjänsten. På bestämd tid en bestämd kväll i veckan landar en färdigpackad matkasse med recept och råvaror för hela familjen hemma hos familjen, som trots allt gärna äter ganska vanlig husmanskost tillsammans. Alla är redan hemma, ingen har svettig och arg letat efter parkeringsficka utanför stormarknaden. Ingen har ångest över sinande kreativitet i köket en helt vanlig måndag.

I Tiden efter matkassen har Någons man dessutom fått en nytändning i köket. Han plockar så gärna upp varorna som någon annan handlat, läser igenom recepten och fixar middag – kväll efter kväll. Och plötsligt är menyn variationsrik som aldrig förr.

Middagskassar som levereras hem eller till jobbet är nu på väg i Finland, men det har tagit ett tag. I Sverige har konceptet redan nått följande utvecklingsstadium. Beroende på var du bor kan du till exempel beställa en ekologisk kasse eller en biståndskasse. Varför inte en dietkasse eller vegankasse?

Själv har jag inte minsta lust att låta någon annan bestämma min meny för fem dagar framåt – eller för andra perioder för den delen. Än sedan att det tar lite tid att gå till butiken? Jag upplever det inte alls som speciellt svårt eller betungande, tvärtom blir jag glad över att plötsligt kunna ändra mig och handla något fräschare, mer spännande eller kanske billigare än vad jag först hade tänkt. Fruktdisk, rotsakshyllor och kunniga fiskförsäljare får experimentlustan att vakna. Matlagning måste inte vara komplicerat.

Middagsfrid heter en av de svenska kassar jag stiftat bekantskap med. Namnet bygger – precis som hela filosofin kring matkassarna – på att planering, handlande, matlagning egentligen är något besvärligt, tidsödande och irriterande, medan ätandet är skönt. Vi ska slippa allt det trista kring maten och njuta av lugnet och det goda reslutatet. Slow food med långa och långsamma procedurer i köket förpassas till helger och andra ledigheter.

Linas matkasse i Sverige är planerad av en dietist och startade för att hjälpa svenska familjer med behov av att laga hälsosam och god vardagsmiddag, men företagskonceptet har utvecklats och för ett tag sedan föddes också biståndskassen Linas Kenyakasse. Här betalar konsumenten för att kassen packas med socker, majsmjöl, olja och annat som håller och skickas till fattiga familjer i Afrika.

Denna Linas matkasse innehåller förresten råvaror till recept med markeringarna ”snabb”, ”medel” eller ”tuff”. I snabbkategorin ska maten kunna tillredas på 20–25 minuter, i den tuffa får man räkna med nästan en timme. En sådan tuffkasse kunde jag i själva verket tänka mig, men bara med ett tillägg: en kock. En vecka med ingredienser jag inte brukar använda och ett proffs som undervisar strängt tills jag är klar med rätten – det skulle jag kunna ta varje dag hela veckan i flera veckor. Sedan skulle såsen blänka som aldrig förr och sufflén aldrig lägga sig platt.

 

1 kommentar Skriv kommentar

  1. Kommentar #1 - Barbro: 27/01 20:45

    Ja-a-inte heller jag vill att någon annan komponerar min matmeny- men så är det ju också frivilligt att beställa. Hursomhaver- eftersom jag anser mig ha tid(och faktiskt också lite inspiration för det mesta) räknas jag förmodligen som hopplöst gammalmodig…


RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    januari 2012
    M T O T F L S
    « Dec   feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Etiketter

  • Kategorier