Ge ett bröd

8 kommentarerPublicerad: 14/02 17:50

Det var en kollega som kom med uppmaningen. De första fem som anmälde sig skulle få något fint – något som kollegan tillverkat med sina egna händer. Det var en uppmaning som kändes rätt, så jag ställde mig i kö för att få något egenhändigt.

Så här på alla hjärtans dag – eller vändagen, språkvården har nyss bestämt sig för att båda uttrycken är gångbara – kom jag att tänka på en present vi gav en fyraåring en gång. Barnet älskade bröd, så vi bakade ett fint fyrkantigt bröd i brödmaskinen, slog en röd rosett runt det varma bakverket och överräckte. Det måtte ha varit dagens bästa gåva, för det togs emot med ett tack och en sträng blick åt sidan, på pappan. Kommentaren var också otvetydig: ”Det här brödet är MITT, och INGEN annan får smaka!”

I min familj är det inget ovanligt att man ger bort lite av det nybakade till grannen, mamma, barnen eller syskon för när man en gång sätter i gång en deg så kan man lika gärna göra den så stor att det finns att dela med sig av.

Det måste inte vara någon alla hjärtans dag i antågande för att man ska kunna glädja en annan med en varm limpa i handduk. Tvärtom kan överraskningen och glädjen vara större om det hela sker en helt vanlig måndag.

Att baka bröd är inte svårt. Har man inga recept hemma så finns det säkert ett på någon av mjölpåsarna. Att baka bröd är dessutom billigt. För ett tag sedan var jag bjuden på ett 50-årskalas och undrade om födelsedagsbarnet hade några presentönskemål. Och det hade hon visst. En laddning hembakat bröd till festen skulle hon gärna ta emot. Och så blev det. De övriga gästerna bidrog med sallader och fisk. Och då blev det plötsligt ekonomiskt möjligt för jubilaren att hyra lokal och bjuda på skumpa.

Ge bort ett bröd! Det ger glädje! Själv ska jag baka ett till dig före utgången av maj, om du är en av de tre första som kommenterar den här texten på bloggen. Tilläggskravet är att du bor i Finland. (Dina kontaktuppgifter kan du skicka separat på adressen annika.rentola@hbl.fi.)

 

 

 

 

 

8 Comments Skriv kommentar

  1. Kommentar #1 - Börje Eriksson: 15/02 13:07

    Är det verkligen så att jag är den första som kommenterar? Så ser det i varje fall ut, om jag förstår min dator rätt.
    Det är första gången som jag tittar på Annikas blogg, och när jag läste Om bloggaren: ”Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga.” Då måste jag ju kommentera, för jag är en (pensionerad) trädgårdsmåstare, och anser också att jag har visioner utöver det vanliga! Berättar om det senare, om någon är intresserad.
    I fråga om bakning, slutade min karriär som brödmaskinbagare tyvärr litet snopet, då jag bakade ett bröd som innehöll sirap. Brödet fastnade i brödtråget, jag blev desperat och drog ut hela brödtråget med våld, sen dess är det oanvändbart. Maskinen var köpt i Tyskland och ett nytt tråg har jag inte hittat här och någon ny maskin har jag inte heller köpt, fastän det skulle vara roligt att baka nu och då själv. Men visst kan man det utan maskin också…
    I fråga om trädgårdsodling gäller numera en liten blandad blomster-, ört- och grönsaksbänk och några krukor med tomater. Visst börjar jag hoppas att snön skall smälta så småningom.
    B.E.


  2. Kommentar #2 - Anna La: 15/02 20:40

    Alltid roligt med hembakt. Och alla har sin stil. Bakade förr mer och borde kanske ta upp det igen.


  3. Kommentar #3 - Sanna: 16/02 10:15

    Det är så roligt att baka, och i synnerhet bröd. Dessútom godare än det köpta.


  4. Kommentar #4 - Annika Rentola: 17/02 08:45

    Hej Börje! Synd det där med brödmaskinen, men härligt att du ville berätta en historia. Ja, du ska få ett bröd. Var snäll och mejla mig på annika.rentola@hbl.fi. Vi kan börja med att du förmedlar din adress och ditt telefonnummer. Och så får du gärna berätta ifall du är allergisk för något :)
    – Annika


  5. Kommentar #5 - Annika Rentola: 17/02 08:48

    Du är med Anna La! Mejla mig på annika.rentola@hbl.fi så kommer vi vidare. Berätta var du bor, på vilket telefonnummer jag når dig och ifall du har allergier.
    – Annika


  6. Kommentar #6 - Annika Rentola: 17/02 08:51

    Sanna – den tredje kommentaren kom från dig! Skicka mig din adress, ditt telefonnummer och en rad om eventuella allergier på annika.rentola@hbl.fi så hör jag av mig.
    – Annika


  7. Kommentar #7 - Anna La: 29/05 20:43

    Tusen tack för brödet. Halva gick redan åt som kvällsmål!


  8. Kommentar #8 - Börje Eriksson: 01/06 23:45

    Nu är det jul här i vårt hus….
    Ja fast det inte ens ännu är juli, utan bara den första juni känns det som om sommarens första dag blev som en julafton.
    Julgubben kom i brevbärarskepnad med ett stort paket. Inuti det fanns ett stort kuvert som i sin tur innehöll en röd plastpåse, nu var det riktigt spännande att se vad som kommer härnäst… Och jo, det var en plastask med bröd1 Visst hade jag blivit underrättad på förhand men ändå var det en riktigt trevlig överraskning når brödet kom.
    Jag måste förstås genast smaka på det. Jo det var riktigt gott och konsistensen var mjukare än knäckebröd fastän utseendet var liknande. Som den sockerråtta jag är måste jag ju prova brödet med en klick honung på. Ja det var precis i min smak så.
    Så försökte jag också med litet peppar-mjukost, men det tog bort litet av frösmaken. Men med litet smör, syndigt nog för min mage, var det också gott, men egentligen behövs nog inget pålägg. Då känns frösmaken bäst, men jag har nog ändå tänkt att jag skall försöka med litet apelsinost senare, det kunde vara gott kan jag tänka mig.
    Hjärtligt tack för brödet, Annika! Det var verkligen en värdefull present!
    Mvh
    Börje Eriksson


RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    februari 2012
    M T O T F L S
    « jan   apr »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829  
  • Etiketter

  • Kategorier