Zucchinikaka

0 kommentarerPublicerad: 01/08 17:24

En period under studietiden var en ren katastrof ur gastronomiskt perspektiv. Nej, det handlade inte om att inte ha råd, utan om att en av köksorna i universitetsmatsalen måtte ha fått fnatt. Hela den vintern serverades en sallad som jag kom att avsky djupt. Varje dag låg den där nyuppskuren, en gigantisk låda i genomskinlig plast fylld med råskivad zucchini i tjocka skivor, råskivad bladselleri och gula strimlor av pickles eller ättiksinlagda pumpatärningar. Och det var det. Jag saknar egentligen fortfarande ord för den där blandningen.

Har du en produktiv planta? Nåväl, tacka och ta emot: Skörda när storleken är ungefär som en grillkorv.

Nåja, under den senaste veckan har olika bekanta ställt frågor om zucchini, eller squash, som grönsaken också kallas. Vad gör man med den egentligen? Är det skillnad på grön, gul och vitstrimmig?

På ett sätt hade den där salladsköksan rätt – zucchini är bra fyllnadsmaterial i maträtter. Rätt använd ger den både stadga och saftighet. Allra bäst är den som rätt späd, som kortare och smalare än dem man hittar i butiken. Har du en produktiv planta? Nåväl, tacka och ta emot: Skörda när storleken är ungefär som en grillkorv. Du kanske fortfarande har också zucchiniblommor i din plantering? Friterade är de delikatesser i Medelhavsländerna, kanske du har råd att testa dem som förrätt?

Här kommer nu några recept av olika slag. De går förstås att variera enligt smak. Testa med att byta ut persilja mot koriander eller lägg till örter du gillar mer än basilika till exempel. Ut och plocka späd zucchini nu!

Min zucchinipasta

1. Knäpp på spaghettivattnet och börja tillreda såsen som egentligen inte är en sås. Mängden ingredienser måste du reglera själv.
2. Skär gul lök eller salladslök i små tärningar. Tärna också zucchinin, dubbelt mer än lök ska det vara. Hacka någon vitlöksklyfta. Om zucchinin har stora frön i mitten kan du gröpa ur den och använda bara den fastare delen.
3. Värm upp matolja (eller smör, smaken blir mjukare då) och stek upp det du tärnat. Bränn inte bruna kanter på löken, men använd tillräckligt varm panna för att zucchinn ska bli lite brynt, inte sladdrig. Stek tills det ser gott ut.
4. Ta ner värmen (under tiden har ditt pastavatten kokat upp och du har lagt i spaghettin med salt) och häll över smulad fetaost, som börjar smälta sig trådig i de heta grönsakerna. Vrid i svartpeppar och en näve hackad färsk basilika, finklippt perslja och kanske pinjenötter.
5. Häll upp spaghetti och grönsaksröra på tallrik och toppa med riven parmesan och något grönt.
6. Tycker du det här är för vegetariskt? Strimla då ner lite skinka också när du steker upp grönsakerna.
7. Om du använt så lite fett att rätten verkar torr kan du bara hälla lite olivolja över spaghettin innan du häller på grönsakerna. Salta inte i onödan, fetaosten gör jobbet åt dig.

Zucchini som gratäng

4 medelstora zucchinier
3-4 vitlöksklyftor
1-2 burkar crème fraîche
riven lagrad ost
salt
peppar
timjan

Skär zucchinin i tunna skivor och koka några minuter i lite, lite vatten med en klick smör och den pressade vitlöken i. Lägg den lite mjuknade zucchinin i smörad, ugnsfast form och blanda in resten av ingredienserna. Mängden ost bestämmer en hur fet gratäng du får till, här måste ditt eget önskemål guida dig. Gratinera tills gratängen är gyllenbrun. Ugnen kan stå på 250 grader.

Zucchinibåtar

Dela en zucchini på längden och gröp ur den. Reservera två halvor per vuxen matgäst. Ställ ugnen på 200 grader. Koka samtidigt upp en kastrull vatten.
När vattnet kokar sänker du ner zuchinihalvorna i det så det slutar bubbla. När det kokar igen tar du upp halvorna och låter dem rinna av. Så här hjälper du dem att mjukna bättre i ugnen senare.
Stek upp köttfärs, lök och zucchiniinkråmet med hackad tomat och krydda röran med vitlök, persilja och smulad blåmögelost eller getost. Fyll halvorna med röran och strö över riven lagrad ost. Båtarna är klara om cirka 30 minuter och kan serveras med kokt ris, bulgurvete eller couscous och en yoghurtsås. Fungerar också bra på tallriken tillsammans med bara en enkel grönsallad.

Zucchinikaka

Det här receptet trodde jag inte på förrän jag provade det …

6 dl vetemjöl

4 dl socker

1,5 dl kakao

2 dl neutral matolja

5 dl riven zucchini

2 tsk matsoda

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

Blanda alla torra ingredienser, riv zucchinin och vänd ner den och oljan i blandningen. Tillsätt äggen. Häll smeten på bakplåtspapper på långpanna eller form med smör och ströbröd. Grädda i 40–45minuter i 175 grader.

Zucchinirösti

1 knapp dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 ägg

5–6 dl grovriven zucchini

1 stor hackad lök

1 klyfta vitlök

1/2 dl persiljehack

svartpeppar

Börja med att röra ihop mjöl och bakpulver, blanda sedan i resten av ingredienserna. Stek små plättar i smör eller olja i plättpanna tills ytan är gulbrunt knaprig. Servera till exempel med grillat kött.

Önskar dig glada experiment. Och glöm inte att grillad zucchini med lite olja, salt, peppar och vitlök är hur gott som helst i all sin enkelhet.

 

Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    augusti 2012
    M T O T F L S
    « jul   sep »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Etiketter

  • Kategorier