En vän laddade upp en bild av sonens smörgås på Facebook. Den unge mannen hade satsat på en macka med jordnötssmör, marshmallowfluff, smältost och krusbärssylt. Jag är ingen vän av bröd med söta pålägg – glöm marmeladen, glöm russin och aprikosbitar i brödet – men jag gillar experimentlusta och fördomsfrihet. Marshmallowfluff på smältost är fördomsfrihet.

En vän till en vän förundrade sig för ett tag sedan över hur lågstadiebarnet i familjen  tycker illa om körsbär, jordgubbar, vinbär och plommon, men strålade efter det första besöket på japansk restaurang. Bläckfisken, misosoppan och algerna definierades direkt som ”gott” eller ”supergott”. Mitt sällskap, som gärna äter japanskt, förstod barnet direkt. ”Japansk mat smakar ju egentligen inte så mycket och därför är det lätt att äta.” Att de vuxna kring barnet var häpna kanske mest beskriver hur inkörda i våra egna vanor och smakpreferenser vi kan vara. ”Jag är 37 och vet att jag avskyr strömming” liksom. Men om man skulle klämma in strömmingen i risbollar och göra nigiri med inhemsk skruv? Utmana sina smaklökar ytterligare en gång?

Marshmallowfluff på smältost är fördomsfrihet.

 

I går intogs lunchen på en restaurang som serverar etiopisk mat. Sällskapet var besviket på den starkt kryddade köttröran, som bars fram tillsammans med grynost och en mellanform av plätt och tunnbröd: indsera (eller injera). Det var styrka, men inte smak, klagade han.

De bleka och tunna plättarna som låg hoprullade på tallriken görs av en syrad smet och är alltså en avlägsen blinikusin, som får tanken att fara till rivet citronskal, men ändå inte. Är indserarullen helt traditionell så är den gjord på glutenfritt teffmjöl.
Min portion bestod av linsröra samt kokta bönor och morötter. Maten fick näsan att droppa och pannan att pärla av svett, men kryddblandningen berberi – som består av minst fyra olika slags pepparsorter blandade med åtminstone koriander, muskotnöt, curry och ingefära – hade ändå inte hunnit ta död på linserna. (Om man nu kan ta smak av linser egentligen, kanske de bara kan få mer …)
En maträtt per person var tillräckligt just den här gången, men också andra kombinationer på menyn lät lockande – inte för att ingredienserna skulle ha varit speciellt exotiska, utan för att de var omgrupperade. Hur smakar kokta gröna bönor med kibe, alltså skirat smör smaksatt med kardemumma och basilika? Kryddkombinationerna väckte nyfikenheten.

Marmelad på brödet säger jag kategoriskt nej tack till, men i köttbullarna strör jag alltid lite kanel som sällskap till senapen och persiljan. Har du en vinnande udda ingredienskombination att bjuda på? Det går bra att dela med sig just här och just nu. Det kommer att sprida glädje i något kök.

PS.

Berberi finns färdigblandat i affärer om säljer kryddor och råvaror från Afrika, men du kan också blanda själv. Gör en så stor sats som du vill och häll på burk.

2 msk mald svartpeppar

2 msk citronpeppar

1 msk mald chili

1 msk cayennepeppar

1 msk paprikapulver

1 msk curry

1 msk mald koriander

1 msk torkad och mald ingefära

1 msk mald kardemumma

2 tsk mald kryddpeppar

1/2 tsk riven muskotnöt

Blanda. Använd till exempel som krydda i köttstuvning.

 

 

 

 

Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    augusti 2012
    M T O T F L S
    « jul   sep »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Etiketter

  • Kategorier