Låt barnen leka i köket

5 kommentarerPublicerad: 29/08 15:41

För tio år sedan, den här tiden på hösten, hade vi flyttat in i ett hus med originalkök. Köket var litet, illa designat och allt hängde på trekvart, inte minst en del av skåpluckorna. När man torkade av stänk från de blåmålade skåpdörrarna blev trasan ljusblå.
Hit bjöd jag in barnen.

Vi knäckte ägg. Vi använde riktiga, vassa knivar.

Jag tänkte att det inte finns något bättre sätt att lära känna de egna barnens nya klasskamrater än att prata med dem och så startades kockklubben. Sju, åtta barn traskade hem till oss efter skolan på fredagar hela den hösten. Det var möjligt för att jag var ledig just den veckodagen just den hösten.
Vi knäckte ägg. Vi använde riktiga, vassa knivar. Vi lagade riktig mat och riktiga bakverk av riktiga ingredienser. Reglerna var två: 1. Det är förbjudet att skära sig i fingret. 2. Om man tappar råa ägg i golvet måste man städa genast.
När det led mot jul hade vi lärt oss att potatismoset kan smaka helt olika beroende på kryddningen. Vi blandade citron, lökhack, spiskummin och persilja i det. Vi bakade muffins med choklad, äppelbitar och apelsinskal. Vi lärde oss att Maria älskar att tugga på klyftor av färsk vitlök och att det inte är så lätt att knäcka ägg, men att ett antal övningsgånger ger den rätta knycken i handleden. Till jul fick alla ett häfte med ett tjugotal recept. Maria fick en del av vitlöken som jag odlat det året.
Just nu är Junior Masterchef, tv- programmet där finländska barn tävlar mot varandra i matlagning, i startgroparna hos oss. Reaktionerna har varit häpna och överväldigade: Tänk att barn kan!
Javisst. Barn kan bara man låter dem kunna, men om man själv tycker att det låter krångligt att ens försöka förstå vad som står i kokboken, ja, då för man också över ängslighet i stället för fördomsfri experimentlusta. Eller skulle du krydda majonnäsen med koriander, spiskummin och gurkmeja?
Nyligen oroade sig en hushållslärare i ett högstadium över att eleverna börjat saknar kunskap om inhemska rotsaker och gissade på att halvfabrikaten  i hemmaköken tar bort känslan för hur man hanterar en morot eller en rödbeta. Om man bara klipper hörnet av fryspåsen och häller ner de förkokta rotsakstärningarna i en ugnsform får man inte riktigt känsla för variationerna. Kålroten är ju inte bara en hög blekgula hårda tärningar, den är en hyfsat stor gulgrön knöl som också kan skäras i tjocka skivor och ugnsstekas med honung och timjan. Till exempel.
På fredag klockan 19 sänder Fyran andra delen av den inhemska Junior Masterchef i repris och på söndag är de dags för del tre.
Barnen som tävlar känner igen råvaror och hanterar kyckling med van hand. Matlagning kan vara molekylgastronomi, men måste inte vara det. Det är varken speciellt mystiskt eller svårt att krydda morot med dragon, men det blir gott. Ett barn kan göra det. Och du.

5 Comments Skriv kommentar

  1. Kommentar #1 - Helene: 30/08 08:39

    ”Det är varken speciellt mystiskt eller svårt att krydda morot med dragon” Nej, det har tyvärr redan vissa bespisningskockar lärt sig, och det smakar alldeles vidrigt. Kokta morötter är ingen höjdare, smaksatta med dragon blir de oätliga. Fy, säger jag.


  2. Kommentar #2 - Matti: 30/08 10:52

    När det gäller kokt morot kan man ha ungarna att pröva sig fram till bra smakkombinationer. Dragon är kanske inte den morotskrydda barn tilltalas mest av, utan den är nog mer i vuxensmak. Barn som annars ogillar kokta morötter brukar tycka att det smakar t.o.m. riktigt gott om morötterna kryddas med apelsinskal eller mejram (alternativt oregano) eller ingefära eller rosépeppar.


  3. Kommentar #3 - hpy: 30/08 12:57

    Lite dill i hemlagad majonnas ar inte illa heller.


  4. Kommentar #4 - hpy: 30/08 12:58

    Och saffran!


  5. Kommentar #5 - Annika Rentola: 05/09 08:18

    Hej! Tack, Helene, för kommentaren och ni andra för era tips. Dragon kanske delar smaken? I min nära krets har jag ett barn som är galet i dragonmorötter och en vuxen som verkligen avskyr dem. Själv skulle jag bli lite olycklig över koriander i kastrullen …


RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    augusti 2012
    M T O T F L S
    « jul   sep »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Etiketter

  • Kategorier