Lyxlir med rester

3 kommentarerPublicerad: 03/01 12:26

En bekant karl började i något skede kalla sig Avfallskvarnen för att han åt så mycket matrester. De rester han tog hand om uppstod på barnens tallrikar. Den här pappan fick illa att vara över att mat – som nyss tillretts av goda råvaror och med omsorg – skulle skrapas ner i soporna trots att det inte var något fel på den. Den blev bara över för att barnen av någon anledning fått mer mat på tallriken än de orkade äta.

Egentligen borde man sluta prata om matrester, som låter så … ja … sopigt. Vad är det man har i kylen  efter alla helger egentligen? Skafferiskatter är vad man har. I förrgår bestod den av en burk potatismos från dagen innan, några matskedar smetana från nyårsfirandet, en halv burk crème fraîche och en slatt mjölk. Tillsammans med en deciliter vetemjöl och några ägg förvandlades dessa skatter till en trögflytande smet, som blev till potatisplättar, som kunde serveras tillsammans med gårdagens sallad och en olja kryddad med lite finklippt basilika och nymald svartpeppar.

Om man inte känner skaparglädje när man hittar på fungerande maträtter av allt som man egentligen har lite för lite av, så kanske tillfredställelsen kan komma när man tänker på pengarna. Att använda gårdgasmaten på nytt är definitivt billigare än att slänga den för att sedan ta hela familjen på pizza.

Det finns förstås också gränser. Vissa råvaror kan man helt enkelt få nog av när de bakats in i tillräckligt många rätter tillräckligt många gånger i rad. Det finns säkert de som gärna äter julskinka året om  och med god aptit, men där andra utlyser januari till vit månad och inte rör en droppe sprit börjar jag titta misstänksamt på menyerna. Allt som heter pizza, pytt-i-panna, paj eller omelett får vänta till februari – då kan de inte längre vara kamouflerade julskinksgömmor.

 

 

3 Comments Skriv kommentar

  1. Kommentar #1 - MatMasse: 07/01 02:29

    Att koka ”Soppa på en spik” är en konst som även mången matglad typ inte behärskar till fullo. Tyvärr!
    Du har helt rätt då du säger; ”Att använda gårdagsmaten på nytt är definitivt billigare än att slänga den för att sedan ta hela familjen på pizza”. Men som med så mycket annat i dagens nu så är det ju bara frågan om pur lättja i 9 fall av 10. Och kanske en liten gnutta okunskap då dagens kokböcker och tips (tyvärr) kräver ”prima nyupptagna” och ”purfärska” produkter för att det skall bli läckert. Så är ju fallet dessvärre inte.
    Tänk om Håblaren skulle bilda ett forum på nätet där vem som helst kunde lämna in sitt ”Soppa på spik” -recept, säg under sex månaders tid, och i samband med detta skulle man ordna en tävling där de tre mest finurliga receptkompositörerna skulle bli premierade. Och så kunde ni ju ge ut en ny HBL -receptbok i stil med de tidigare.
    För att avsluta detta citeras Brillat-Savarin (en svensk översättning från år 1883); ” Uppfinningen af en ny rätt gör menniskoslägtet mera nytta än upptäckten af en ny planet”


  2. Kommentar #2 - Annika Rentola: 07/01 12:57

    Utomordentlig tanke, MatMasse! Den ska jag ta vidare in i redaktionens korridorer så ska vi se vad vi kan åstadkomma :)


  3. Kommentar #3 - Barbro: 29/01 14:28

    Sign ”Matmasse” skriver att det faktum att så mycket ätbar mat slängs i 9 fall av 10 troligen beror på lättja. I det fallet håller jag definitivt med honom/henne. På tal om bloggen ”Mat på 30 minuter” har jag på känn att orsaken till matkassens popularitet också i det fallet till 90 % beror på lättja, o kunskap och ointresse.


RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    januari 2012
    M T O T F L S
    « Dec   feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Etiketter

  • Kategorier