Tomatknarkare

4 kommentarerPublicerad: 07/02 14:53

Måste be om ursäkt för en veckas tystnad på den här bloggen, men det beror på att jag fastnat i tomatträsket än en gång. Den här gången har jag inte funderat på recept, utan på att kanske äntligen förverkliga en gammal dröm om odling i amplar. Platsen finns i princip – tänkte redan tidigare på att rigga upp amplar med månadssmultron under takkanten på söderväggen, men hindrades av tanken på att en takkant också hindrar regnet och i stället kräver disciplinerad bevattning.

Så kom mejlet från brandchefen. ”Jag har skrivit en bok om tomatodling och allt om hör till den saken” skrev Boris Aarnio och erbjöd sig att skicka Brandchefens tomathandbok för läsning. Och visst skriver brandchefen om allt som hör till saken, men framför allt inger han hopp. Efter läsningen inser man lätt att det alltid går att börja om när det handlar om tomater. Strunt i att bladmögelsvampen tog över i fjol och gjorde tomaterna oätliga. Man kan börja med rengjorda kärl, ny mylla och nya plantor.

Nu gäller det ändå att först bestämma sig.

Noviser behöver enkla och handfasta råd. Med tomater är det som med köksjobb – man startar med ett recept och efter ett tag ser man hur det måste adapteras för att passa en själv och ens kök. Tomaterna reagerar på ljuset i just dina fönster och värmen i just ditt hem. Du behöver bland annat veta att:

  • Du behöver en sålåda. Den måste inte vara ett snofsigt minidrivhus utan kan vara en tallrik eller vilken låda som helst som ger plats för 3–4 cm såjord.
  • Tomater vill ha varmt om fötterna. En sålåda i styrox är inte alls fel.
  • Ordning och reda lönar sig. Markera vilka sorter du sått och vilket datum du gjorde det. När skörden mognar vet du vad du vill satsa på nästa gång.
  • Temperatur och ljus styr. När du sår (ta 3–4 cm såjord, vattna den, så fröna, täck med ett tunt lager mylla och lägg ett lock eller plastfolie med lufthål över allting) gror dina frön vid ca 24 grader. Efter grodd vill de ha ett svalare liv och nöjer sig med 15–20 grader. Vårljuset räcker sällan till för stadiga plantor, men lysrör fungerar bra som tilläggsljus så länge du ser till att inte bränna de späda plantorna (håll ett avstånd på minst 25 cm till plantan). Du måste för övrigt också se till att inte låta solen torka ut din nya och späda odling när den väl flyttar ut.
  • Gammalt och nytt. Nya frön gror på en vecka eller två, gamla på en månad.
  • Alla plantor omskolas. När fröet grott och den lilla pinne som knuffat sig upp ur jorden fått sina två första blad (hjärtblad) och ytterligare ett så plockar du försiktigt upp dem med en liten klump mylla (tesked är bra som verktyg) och planterar i krukor med cirka 9 cm i diameter. Här duger använda mjölkburkar med dräneringshål i bottnen hur bra som helst.
  • Jorden har betydelse. Näringsfattig såmylla, som kan köpas i affären, är bra för grobarheten, men också viktigt för att inte chockera de stackars späda plantliven till döds. Samma regel gäller vid omskolning. det är först när plantorna hamnar i sin riktiga växtmiljö (ampel, kruka, växthus, blombänk) som du behöver kraftigare jord.

Än är det inte riktigt dags att så tomatfröer. Tumregeln är att så ungefär två månader innan plantorna flyttas ut och det kan dröja till början eller medlet av juni. Utflyttningen sker när utetemperaturen är cirka +10 grader och jorden +15 grader. Nu är det i stället dags att börja diska tomma mjölk- och saftburkar för att ha planteringskärl när de späda plantorna ska omskolas första gången.

Vi får återkomma till det där med gödsling, utplantering och skötsel när det blir mer aktuellt. I en tomatknarkares liv tar intresset för ämnet aldrig slut. Nu gäller det ändå att först bestämma sig för om man faktiskt kommer att ha den tid och disciplin en ampelodling kräver – alltså bevattning två gånger om dagen de hetaste dagarna på grund av att krukorna måste var ganska små. Annars gäller det att satsa på stadigare plantor i större kärl. Eller på att handla närodlat av någon som skött sin odling med kärlek.

Tack, brandchefen! Inspiration är en stor gåva att ge.

4 Comments Skriv kommentar

  1. Kommentar #1 - Bakpappa: 08/02 16:48

    Jag har för länge sedan gett upp med att tro jag skulle kunna odla något (= vattna det regelbundet i ett halvt år eller så). Undantaget som bekräftar regeln är en Stevia-planta som jag faktiskt hållit vid liv på köksbänken i sedan i somras…

    Kunde du tala snällt med IT-ansvariga på HBL, så att det skulle gå kommentera inlägg en lite längre tid? Tycker två veckor (eller vad det nu är) är lite kort. Jag erkänner att jag inte har tid surfa in här tillräckligt ofta, men det skulle vara kul kommentera ändå.

    Jag kan ju nu konfirmera det blir bra pizzor med din deg (också). Dock måste jag knåda den länge, 5-10 min innan jäsning, för att få en bra konsistens på den. Annars blev bottnen i mitt tycke lite mjöligt till smaken.

    Och mina knivar är nog det viktigaste jag har i köket. Tappar fruktansvärt fort nerverna med trubbiga verktyg…


  2. Kommentar #2 - Annika Rentola: 08/02 17:38

    Kul att du hänger med fortfarande, Bakpappan! Hälsningarna har skickats vidare. Vad använder du stevia till? Min växte sig helt galet stor i somras, men jag bara skördade innan frosten kom och lät plantan dö sedan. Det var kanske dumt …


  3. Kommentar #3 - Joakim Ekroos: 09/02 11:19

    Äldre inlägg kan nu kommenteras.


  4. Kommentar #4 - Bakpappa: 09/02 13:20

    ^ Tack

    Jag fick, närmast som en kuriositet, en stickling av min svägerskas sambo som odlat den från frö. Min verkar nog inte aspirera på att växa sig speciellt stor. Den har snarast bara förtvivlat sökt efter ljus de senaste månaderna… Jag skall klippa ner den nu i vår och hoppas den tar fart.

    Jag lagade dock detta av en del jag skördade i vintras: http://bakformen.blogspot.com/2010/12/veckans-ort-stevia.html

    Stevia är antagligen ett ganska bra sötningsmedel för LCHF:are, fast LCHF kom in i vår diet först en god stund efter att vi fått den här.


RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    februari 2011
    M T O T F L S
    « jan   mar »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28  
  • Etiketter

  • Kategorier