Avokado med tuggmotstånd

0 kommentarerPublicerad: 10/12 17:26

Tanten kastade med precision. Det var på torget i italienska Ventimiglia som torghandlargubben fick sin egen halvdåliga tomat i pannan. Ibland har jag lust att kasta själv – är bara lite oense med mig om vem som borde vara målet.

Just nu har jag lite svårt att smälta kategoriseringen i fruktdisken i en av de kedjebutiker jag brukar handla i. Där säljs nämligen mango och avokado av två olika slag: ”vanliga” sorter och ”ready to eat”, alltså ätklara. Att vadå?! Varför ska vi betala (4,75 euro/kg) för brunknottrig avokado som är så rå att man måste låta den mogna i plastpåse tillsammans med etylenångande äpplen för att kunna använda den om två tre dagar? Och varför förutsätts vi betala 7,95 euro/kg för en avokado som är – ja, mogen? Egentligen borde handlaren betala konsumenterna för att de går med på att förvara rå frukt hemma så affären får plats med annat i sin disk. Fast det är kanske det som händer när den omogna frukten kostar mindre?

Det går att erbjuda dålig kvalitet så länge kunderna räknar med att det är för besvärligt att åka tillbaka till butiken när de väl kommit hem.

Samma dag som avokadopriserna fick blodtrycket att gå upp ett snäpp kostade omogen mango i samma butik  3,69 euro/kg och den ätklara 7,80 euro/kg. Varje gång jag ser prislapparna känner jag samma ryckningar i armmusklerna som den italienska tanten måste ha haft. Någon lurar mig. Någon vill att jag ska uppfatta det om en lyx att få köpa mogen och ätklar frukt. Det är ingen lyx. Det är vad som borde kunna förväntas. Sedan är det förstås en annan historia om det alls ska betraktas som självklart att få hitta mat från andra sidan jordklotet i sin finska närbutik mitt i vintern.

Tyvärr syns samma fenomen året om i våra affärer. Halvmogna inhemska tomater och jordgubbar med några mögliga och några råa i litersmåttet är vardag. Det går att erbjuda dålig kvalitet så länge kunderna räknar med att det är för besvärligt att åka tillbaka till butiken när de väl kommit hem – tio kilometer i bil känns ändå som en onödigt stor insats i jämförelse med fyra oätbara jordgubbar.

Det hela handlar om respekt för konsumenten. Nu undrar jag lite nyfiket hur det skulle vara att nappa på e-postlistans erbjudande om ekologisk avokado för 6,90 euro/kilo. Det som inte framgår är om varan är ätbar eller inte när den anländer med hemtransporten, som ingår i avtalet. Avokado ska inte ha tuggmotstånd.


Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    december 2010
    M T O T F L S
        jan »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Etiketter

  • Kategorier