Peppar peppar

5 kommentarerPublicerad: 06/12 14:20

Ska det vara peppar i pepparkakorna? En av släktingarna har alltid i en nypa för eldigheten, andra skulle inte drömma om att rucka på ingredienslistan i arvereceptet. Ska sodan sjuda tillsammans med sirap och kryddor i början eller vevas ner senare? Jag har testat båda sodavarianterna och tycker inte att det är så stor skillnad på slutresultatet.

Nu står degbunken hur som helst utomhus i väntan på baket (sodan var med från början). Självständighetsdagen har med åren formats till pepparkaksbakningsdag i det här hushållet. Snart skjutsas alltså plåtar in och ut i ugnen.

De blåsvarta hamnade i soporna.

Har du modifierat ditt recept på något sätt? Om dina trick inte är hemliga får du gärna dela med dig här. Själv tänkte jag testa ett kompistips den här gången. För att få riktigt tunna kakor kavlar han ut degen direkt på bakplåtspappret. Han lutar magen mot bakbordet så att pappret sitter fast och kavlar bortåt. Sedan trycker han bara ut kakorna och petar bort överloppsdegen med kniv. Kakorna blir tunna, men hålls hela när man inte behöver flytta på dem. Sedan gäller det förstås att hålla ett noggrant öga på kakorna under gräddningen. Skillnaden mellan mörkbrun och blåsvart kaka kan vara hårfin. Allt har testats. De blåsvarta hamnade i soporna. Det årets lärdom var att en sockerbagare inte måste svara i telefonen när den ringer mitt i baket.

5 Comments Skriv kommentar

  1. Kommentar #1 - Marianne: 08/12 20:24

    Men ge mig ett recept Annika! Eller är det hemligt?

    Jag tycker pepparkakorna är godast när de är bara sirap och kryddor i kastrullen. Åååh vad det doftar. Jag äter flera matskedar av den smörjan utan att skämmas. Ska man medge sånt?


  2. Kommentar #2 - Mia: 08/12 23:00

    Tusen tack för bakplåtspapper-tipset! Tack för fin blogg!


  3. Kommentar #3 - Annika Rentola: 10/12 15:17

    Tack, Mia :) Hej, Marianne – klart man äter deg … ju. Receptet är inte hemligt och inte ens speciellt märkligt, men kakorna blir möra om du får dem riktigt tunna:

    Ena släktens pepparkakor

    425 gram smör
    425 gram socker
    2 dl grädde
    2 dl sirap
    1 ägg
    1 kg vetemjöl
    2 tsk kanel
    1 tsk nejlika
    1 tsk ingefära
    4 tsk soda

    Sjud sirap och kryddor. Blanda i resten av ingredienserna. Låt stå svalt över natten (degen kan bra ställas utomhus om du har ett bra ställe). Baka ut och grädda i 225 grader.

    – Annika

    PS. I mitt andra recept ingår också 1 msk malen pomerans. Det gillar jag. För övrigt brukar jag fuska och överdosera nejlika och ingefära. Experimentera och njut!


  4. Kommentar #4 - Bakpappa: 13/12 14:26

    Finns det bra recept för pepparkakshus-deg? Nog för att jag är helt färdig använd butikens för det, men tycker själv (och har hört andra säga) att det är svårt att bygga hus av egen deg.


  5. Kommentar #5 - Annika Rentola: 13/12 16:01

    Bakpappa: Jag kör helt kallt med butiksdeg för pepparkakshus. Butiksdegen har hittills visat sig vara ett bättre byggmaterial än mina vanliga recept. Ids helt enkelt inte sätta så mycket krut på byggmaterialet till huset som ändå har dammat igen och blivit lite unket när det väl ska ätas.


RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

En nypa salt

RSSEn nypa salt

Annika Rentola kladdar med fingrarna i smeten och kör tårna i trädgårdsmyllan

  • Om bloggaren

    Annika Rentola blir toklycklig över perfekta råvaror, älskar kockar med kunskap och bugar djupt för trädgårdsmästare med visioner utöver det vanliga. Själv ser hon sitt amatörliv vid spisen och i trädgården som en liten burk. När man skruvar av locket ploppar överraskningar, frågetecken, aha-upplevelser och underliga sammanträffanden fram. Den här amatörkocken och hobbyodlaren äger exakt ett grundrecept: En nypa experimentlusta blandas med en nypa salt. Voilà!
  • Kalender

    december 2010
    M T O T F L S
        jan »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Etiketter

  • Kategorier